How to make Daikon leaf "Tsukemono" (大根葉の漬物)




Japanese people preserve green leaf vegetables simply using salt.  We love to eat it with white rice.  This is easy to cook.  If you are living in Japan, you can find young Daikon (white radish) leaves at supermarkets in fall and winter.  Try cooking this!

日本人は、菜っ葉を塩だけを用いて保存します。それを白ごはんと一緒に食べると最高です。作るのは簡単。日本にお住まいなら、秋から冬にかけて、スーパーで大根の葉っぱが売られているのをよく見かけると思います。ぜひ作ってみてくださいね。

Ingredients :

One bundle of young Daikon leaves
2Tbs salt

大根葉 1束
塩 大さじ2

Procedure:

1  Put the green leaf on a cutting board (or in a bowl).  Sprinkle salt over it.
    Rub the salt into leaves.
 大根葉をまな板の上に置く(もしくはボウルに)。上から塩をふる。大根葉を揉んで、塩をよくすり込む。


 2  Put it into a bowl and place something heavy over it.  Wrap it and leave it for one day until water comes out fully from the leaves.
 ボールに入れて、上に重石を置く。ラップをして、完全に水が出てくるまで、一日冷蔵庫に入れておく。




3  Chop it and serve in a plate.  If you like, you can put some toppings such as bonito flakes, citrus juice, sesame, sliced ginger, or the combination of these.  If not salty enough, sprinkle some soy source just before you eat it.  If it is too salty, you can wash it before chopping.

 細かく切って、お皿に盛り付ける。お好みで、鰹節、柑橘類の絞り汁、ごま、生姜の千切りをかける。好きなものを組み合わせても。塩気が足りなければ、食べる直前に醤油を垂らすとよい。もし塩辛い場合は、切る前に水で洗ってから切るとよい。